- KSOW 2014-2020
- Konkursy dla Partnerów KSOW
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW
- Pomoc Techniczna PROW 2014-2020
- KSOW 2007-2013
- Baza partnerów KSOW - formularz
- LGD w województwie łódzkim
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Smaki Ziemi Łódzkiej
- "Złota Grusza"
- Biuletyn KSOW Województwa Łódzkiego
- Publikacje
- Konkursy
- Publikacja "Inteligentny rozwój obszarów wiejskich"
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Rolniczy handel detaliczny i promocja produktów lokalnych
W dniu 13 sierpnia 2019 roku w siedzibie Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach odbyło się szkolenie pt. „Rolniczy handel detaliczny i promocja produktów lokalnych”. Szkolenie dedykowane było rolnikom produkującym lub planującym rozpocząć produkcję i sprzedaż własnych produktów, zgodnie z ustawą o rolniczym handlu detalicznym albo w zakresie marginalnej, lokalnej, ograniczonej działalności, producentów produktów tradycyjnych wpisanych na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne.
Spotkanie otworzył Pan Andrzej Górczyński – Członek Zarządu Województwa Łódzkiego oraz Pan Tomasz Kopera p. o. Dyrektora Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Celem szkolenia było zapoznanie uczestników z przebiegiem procesu – od produkcji do sprzedaży – zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa dla form handlu detalicznego, jakimi są rolniczy handel detaliczny oraz działalność marginalna, lokalna i ograniczona, czego efektem długofalowym będzie większa bezpośrednia dostępność żywności od zarejestrowanych gospodarstw rolniczych, które będą sprzedawać świeże, zdrowe, lokalne produkty.
Szkolenie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem, a jego uczestnicy zdecydowanie poprali tego rodzaju inicjatywy oraz wyrazili chęć uczestnictwa w kolejnych szkoleniach związanych z RHD .
Wykłady podczas szkolenia wygłaszane były przez specjalistów z dziedzin: przepisów prawa, badań mikrobiologicznych oraz etykietowania produktów w ramach RHD.
W harmonogramie znalazły się prelekcje pt.:
• „Rolniczy handel detaliczny – uwarunkowania sprzedaży produktów przetworzonych z gospodarstwa rolnego, obecny stan prawny” – wygłoszona przez panią Barbarę Sałatę z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu.
• „Wymogi dotyczące badań mikrobiologicznych produktów przetworzonych sprzedawanych
w ramach RHD – wygłoszona przez dr Beatę Paziak-Domańską z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi.
• „Wymogi związane z etykietowaniem produktów sprzedawanych w ramach RHD - tryb postępowania w kontroli jakości handlowej poszczególnych produktów w ramach rolniczego handlu detalicznego - wygłoszona przez panią Agnieszkę Stoszek z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych w Łodzi,
• „Wymogi związane z etykietowaniem produktów sprzedawanych w ramach RHD - wymagania dotyczące oznakowania środków spożywczych - wygłoszona przez panią Ewę Wolińska z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych w Łodzi.
Ponadto, przedstawiciel Oddziału Terenowego KOWR w Łodzi zaprezentował koncepcję utworzenia punktu promocji i sprzedaży bezpośredniej produktów lokalnych i tradycyjnych w Łodzi.