- KSOW 2014-2020
- Konkursy dla Partnerów KSOW
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW
- Pomoc Techniczna PROW 2014-2020
- KSOW 2007-2013
- Baza partnerów KSOW - formularz
- LGD w województwie łódzkim
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Smaki Ziemi Łódzkiej
- "Złota Grusza"
- Biuletyn KSOW Województwa Łódzkiego
- Publikacje
- Konkursy
- Publikacja "Inteligentny rozwój obszarów wiejskich"
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Dożynki Wojewódzkie w Uniejowie
Tegoroczne święto plonów czyli Dożynki Diecezjalno-Wojewódzkie odbyły się w Uniejowie, na terenie przy „Termach Uniejów”, 20 września 2020 r. Gospodarzem Dożynek był Marszałek Województwa Łódzkiego Grzegorz Schreiber.
Dożynki zainaugurowano mszą świętą na terenie Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich, a następnie korowód przeszedł na teren rekreacyjny przy termach. W godzinach popołudniowych rozpoczęła się część rozrywkowa – konkursy kulinarne oraz koncerty m.in. zespołu Pectus i Maryli Rodowicz.
„Słodkie smaki łódzkiego- wypieki cukiernicze/desery/ciasta” to jeden z konkursów kulinarnych organizowany przez Jednostkę Regionalną KSOW WŁ, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa łódzkiego. W konkursie udział wzięły 34 KGW.
Nagrody otrzymały Koła:
- „Marysieńka” z powiatu poddębickiego za ciasto „Orzechowa fantazja”,
- „Dąbrowianki” z powiatu bełchatowskiego za „Rusiecką rozkosz”,
- „Redociny” z powiatu pabianickiego za „Uśmiech Redocin”.
Ponadto, Departament Promocji UM zorganizował konkurs skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich na najlepszą potrawę regionalną. Do konkursu zgłoszono 23 potrawy.
Na podium znalazły się:
- Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych Wsi Jeziorsko z powiatu sieradzkiego za „Kluski żelazne z kapustą ślizganą”,
- , KGW Teodory z powiatu łaskiego za potrawę „kurczak à la kaczka z owocami”,
- KGW Branica i Rembieszów z powiatu zduńskowolskiego za „Zupę dyniową”.
Impreza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców naszego regionu, była znakomitą okazją do zaprezentowania zdrowych ekologicznych produktów i potraw przyrządzanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, a także do promowania kultury i tradycji naszego regionu przez przedstawicieli powiatów oraz instytucji promujących pozyskiwanie środków z funduszy europejskich.