- KSOW 2014-2020
- Konkursy dla Partnerów KSOW
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW
- Pomoc Techniczna PROW 2014-2020
- KSOW 2007-2013
- Baza partnerów KSOW - formularz
- LGD w województwie łódzkim
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Smaki Ziemi Łódzkiej
- "Złota Grusza"
- Biuletyn KSOW Województwa Łódzkiego
- Publikacje
- Konkursy
- Publikacja "Inteligentny rozwój obszarów wiejskich"
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Targi Natura Food &beECO za nami
Przepis na kwas chlebowy ma już kilkadziesiąt lat, nadwarciański chrzan jest nie do zdobycia w sklepie, a przetwory firmy Dros, korzeniami sięgają pewnego młynarza i dębowych beczek… Największe w Polsce targi prezentujące produkty tradycyjne Natura Food zagościły po raz trzynasty w łódzkiej Atlas Arenie.
– Trudno się nie cieszyć, widząc tylu wystawców, mimo trwającej pandemii – mówi Andrzej Górczyński, członek Zarządu Województwa Łódzkiego. – A dlaczego Łódź i Łódzkie? Ponieważ jesteśmy regionem rolników i regionem, w którym rosną jedne z największych sadów w Polsce i Europie, produkujemy doskonałą żywność. Jesteśmy tu, żeby ją promować.
Łódzkie było jednym z trzech województw obok lubelskiego i kujawsko-pomorskiego, które prezentowało podczas targów zdrową i tradycyjną żywność. Od piątku do niedzieli – czyli od 2 do 4 października łódzkie kusi przy ul. Bandurskiego: kwasem chlebowym, którego tradycja sięga jeszcze przedwojennych czasów, znakomitymi przetworami z warzyw, inspirowanymi tradycyjną metodą robienia ogórków kiszonych w beczce dębowej, sokiem z buraków z delikatnym dodatkiem m.in. soku z wiśni czy chrzanem z dodatkiem czarnej porzeczki, którego tajemnica jest pilnie strzeżona.
Łódzkie stanęło na wysokości zadania. A stoisko z tradycyjnymi przetworami, zorganizowane przez Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska wspólnie z Departamentem Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich, cieszyło się ogromnym zainteresowaniem przybyłych gości
MAP/fot. Adam Staśkiewicz
Źródło: www.lodzkie.pl