- KSOW 2014-2020
- Konkursy dla Partnerów KSOW
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW
- Pomoc Techniczna PROW 2014-2020
- KSOW 2007-2013
- Baza partnerów KSOW - formularz
- LGD w województwie łódzkim
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Smaki Ziemi Łódzkiej
- "Złota Grusza"
- Biuletyn KSOW Województwa Łódzkiego
- Publikacje
- Konkursy
- Publikacja "Inteligentny rozwój obszarów wiejskich"
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Z wizytą u niemieckich pszczelarzy
W dniach 20-25 sierpnia br. grupa pszczelarzy z terenu województwa łódzkiego uczestniczyła w wyjeździe studyjnym do Niemiec, organizowanym przez Sekretariat Regionalny KSOW Województwa Łódzkiego.
Cel wizyty był jeden - podpatrzeć rozwiązania stosowane przez sąsiadów zza Odry i przenieść zdobytą wiedzę i doświadczenia do własnej pasieki. Podczas sześciodaniowego wyjazdu uczestnicy mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat nowoczesnych technik prowadzenia pasiek, walki z masowym ginięciem pszczół, metod zwalczania chorób pszczół oraz poprawy jakości miodu poprzez zakładanie pasiek ekologicznych.
W pierwszym dniu wyjazdu grupa odwiedziła dwa gospodarstwa pasieczne - Pana Piotra Mrówki w Poznaniu oraz Państwa Dudkowiaków z Sulęcinie. Uczestnicy mieli możliwość zobaczenia, jak za pieniądze pozyskiwane ze środków unijnych można zorganizować nowoczesne gospodarstwo, spełniające standardy europejskie. Kolejne dni wyjazdu pszczelarze spędzili na terenie Niemiec. Na Uniwersytecie Berlińskim prof. Benedykt Polaczek wygłosił wykład na temat chorób pszczół i nowoczesnych elementów gospodarki pasiecznej. Trwająca ponad cztery godziny prelekcja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wśród słuchaczy, wywołała bardzo żywe dyskusje i zrodziła nowe spojrzenie na prowadzenie własnej pasieki. Doskonałą okazją do pogłębienia wiedzy na temat zdrowotności pszczół, była wizyta w Instytucie Pszczelarstwa w Celle oraz zwiedzanie pasiek doświadczalnych. Niezwykle interesująca okazała się wizyta w rozlewni miodów ekologicznych SonnenTracht Imkerei w Bremie, prowadzonej przez Waltera Langa. Pszczelarze prześledzili krok po kroku proces przetwarzania miodu - od sprowadzenia go z ekologicznych pasiek do otrzymania słoiczka gotowego do sprzedaży. Na zakończenie wyjazdu uczestnicy zostali zaproszeni do gospodarstwa Georga Klindwortha w Klein Meckelsen, który opowiedział o metodach hodowli pszczół w tradycyjnych kuszkach. Niezapomnianych wrażeń dostarczyła możliwość obserwacji uli na wrzosowiskach, z których czerpany jest niezwykle rzadko spotykany miód wrzosowy. Z ostatnią wizytą pszczelarze udali się do gospodarstwa Wolfganga Stӧckmanna, który prowadzi całkowicie zautomatyzowaną pasiekę na ponad tysiąc rodzin pszczelich.
Uczestnicy wyjazdu byli pod wrażeniem metod stosowanych przez niemieckich pszczelarzy, prowadzili żywe dyskusje. Wyjazd umożliwił wymianę wiedzy, doświadczeń, które zapoczątkowały plany udoskonalenia własnych pasiek.