- KSOW 2014-2020
- Konkursy dla Partnerów KSOW
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW
- Pomoc Techniczna PROW 2014-2020
- KSOW 2007-2013
- Baza partnerów KSOW - formularz
- LGD w województwie łódzkim
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Smaki Ziemi Łódzkiej
- "Złota Grusza"
- Biuletyn KSOW Województwa Łódzkiego
- Publikacje
- Konkursy
- Publikacja "Inteligentny rozwój obszarów wiejskich"
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Łódzki chrzan w Bawarii
Dziewięć osób, w tym samorządowcy i przedstawiciele Grupy Producentów Chrzanu i Warzyw "Nadwarcianka", którym przewodniczył Artur Bagieński - Wicemarszałek Województwa Łódzkiego, zdobywało nową wiedzę i doświadczenia, dzięki uprzejmości i gościnności naszych sąsiadów. Jednym z założonych celów wyjazdu było także nawiązanie wielopłaszczyznowej współpracy pomiędzy grupą "Nadwarcianka" i Bawarskimi producentami.
Doskonale przygotowany przez Bawarczyków program wyjazdu zakładał nie tylko wiele spotkań z przedstawicielami władz, odpowiedzialnymi za rozwój miejscowego rolnictwa, ale także wizyty w gospodarstwach i na polach niemieckich rolników. Polscy sąsiedzi dołożyli ogromnych starań, aby wizyta łódzkiej delegacji przebiegła w sposób pozwalający na maksymalne wykorzystanie czasu spędzonego w Bawarii. Dobrą radą wsparli naszych producentów między innymi:
Anton Hübl - Dyrektor Departamentu ds. Europejskich i Współpracy Zagranicznej,
Josef Hofbauer i Karin Oswald z Urzędu ds. Żywności, Rolnictwa oraz Leśnictwa w Furth,
Przemysław Gembiak - Konsul RP ds. Kultury, Dypomacji Publicznej i Gospodarki.
Uczestnicy wyjazdu mieli także niezwykłą okazję do rozmowy ze zwykłymi rolnikami i zapoznania się z bawarskimi rozwiązaniami technologicznymi, stosowanymi przy uprawie chrzanu i innych warzyw i do porównania ich z rodzimymi.
Delegacja odwiedziła między innymi zakłady przetwórstwa owoców i warzyw, w tym oczywiście również chrzanu
oraz Państwowy Instytut Upraw Winorośli i Ogrodnictwa w Bamberg (był to doskonały sposób na nawiązanie współpracy z naszym rodzimym Instytutem Sadownictwa w Skierniewicach).
Przedstawiciele Łódzkiego poznali największych przetwórców chrzanu w Bawarii: braci Schamel, którzy uprawiają i przetwarzają na ogromną skalę "Bayerischer Meerrettich" - "Bawarski Chrzan",
wysłuchali też specjalistycznych prelekcji.
Nie zaniedbaliśmy również drugiego z aspektów prawdziwej wymiany wiedzy. Promowaliśmy nasz rodzimy chrzan z Osjakowskiego zagłębia, ponieważ jego walory porównywalne są z najlepszym bawarskim meerrettich.
Podczas wyjazdu padło wiele pytań z obu stron, reprezentanci Grupy "Nadwarcianka" byli ogromnie zainteresowani wszystkimi odwiedzanymi miejscami i starali się jak najlepiej wykorzystać spędzony w Bawarii czas. Liczymy, że nawiązana nić współpracy będzie się stopniowo umacniać, aby zaowocować na wielu płaszczyznach i dla obu stron, zwłaszcza że zapewnieniom o wzajemnej sympatii i chęci kontynuowania współpracy nie było końca. Marszałek Bagieński, będąc pod wrażeniem organizacji i przebiegu spotkania, zaprosił niemieckich sąsiadów do rewizyty, zachęcając do niej tym bardziej w czasie organizacji w Łódzkiem wojewódzkich świąt, takich jak Wojewódzkie Święto Chrzanu czy Wojewódzkie Święto Kwiatów w Skierniewicach.