- KSOW 2014-2020
- Konkursy dla Partnerów KSOW
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW
- Pomoc Techniczna PROW 2014-2020
- KSOW 2007-2013
- Baza partnerów KSOW - formularz
- LGD w województwie łódzkim
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Smaki Ziemi Łódzkiej
- "Złota Grusza"
- Biuletyn KSOW Województwa Łódzkiego
- Publikacje
- Konkursy
- Publikacja "Inteligentny rozwój obszarów wiejskich"
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Warsztaty produktów tradycyjnych i regionalnych 2012
Kolejna, trzecia już edycja Smaków Ziemi Łódzkiej za nami!
Najlepszą potrawa regionalną w konkursie „Smaczne łódzkie” została kaczka zaleska, a najlepiej „Folk-nutę” grał Amatorski Zespół Regionalny im. Wł. St. Reymonta. III Smaki Ziemi Łódzkiej rozbrzmiewały i kusiły aromatami na rynku Manufaktury przez całą niedzielę.
Na 26 stoiskach wystawienniczych można było posmakować potraw kuchni regionu łódzkiego, wędlin przygotowywanych według tradycyjnych receptur, ciasta, miody i nalewki. Swoje rękodzieła promowali także ludowi artyści.
Głównymi punktami programu były konkursy – „Smaczne łódzkie” oraz „Folk-nuta”. W tym pierwszym do rywalizacji przystąpiły 24 zespoły Kół Gospodyń Wiejskich. Komisja konkursowa musiała zdecydować która potrawa jest najlepsza. Wybór nie był prosty, bo do zgłoszone zostały m.in. zalewajka z zasmażanymi kurkami, proboszczewickie pierogi z mięsem, placek z kaszy jaglanej „Jaglanek”, kartoflarz, a nawet Lecznicze Wino z Dzikiej Róży.
Podniebienia jury podbiła kaczka zaleska, którą przygotowują od pokoleń panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zaleskiej w gminie Zadzim (przepis podajemy na końcu).
Drugie miejsce zajęła inna kaczka - nadziewana podrobami z żurawiną i jabłkiem – przysmak pań ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich w Kopyści (gmina Łask).
Na „smakowym” podium znalazła się jeszcze opoczyńska tradycyjna wiejska potrawa, najczęściej jadana po świniobiciu, świeżonka z kaszą gryczaną od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Wola Załężna.
- Smaki Ziemi Łódzkiej to impreza, której celem jest m.in. wyszukiwanie potraw regionalnych, które mogłyby stać się kulinarną wizytówką regionu łódzkiego – mówi marszałek Witold Stępień. – W tym roku królowały kaczki, które w naszym konkursie „Smaczne łódzkie” zajęły dwa pierwsze miejsca. W miastach nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że na wsi wiele osób zajmuje się hodowlą drobiu i potrawy z kaczki często goszczą na wiejskich stołach. To była idealna okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych oraz budowania tożsamości kulturowej regionu łódzkiego w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Maria Kaczorowska, dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi dodaje – z roku na rok Smaki Ziemi Łódzkiej cieszą się coraz większym zainteresowaniem, zarówno wśród wystawców jak i wśród odwiedzających. Mają dużą szansę by stać się sztandarową imprezą województwa łódzkiego.
Także trzy najlepsze zespoły wyróżnione zostały statuetką „FOLK-NUTY”. W konkursie udział wzięły ludowe zespoły śpiewacze i taneczne, kapele ludowe oraz osoby indywidualne wykonujące repertuar folklorystyczny i ludowy. Pierwsze miejsce zajął Amatorski Zespół Regionalny im. Wł. St. Reymonta, drugie Zespół Ciebłowianie, a trzecie Zespół Pieśni i Tańca – Kalina.
Amatorski Zespół Regionalny powstał w 1932 roku i jest obecnie jednym z najstarszych amatorskich zespołów ludowych działających w Polsce. Początkowo przyjął on nazwę „Wesele Boryny” – to tytuł pierwszego programu artystycznego, którego premiera odbyła się 24 września 1933 roku. Spektakl obejrzało wówczas ponad 3 tysiące widzów. Wystawiany jest on po dziś, a zespół bierze udział w wielu pokazach i przeglądach zdobywając liczne nagrody.
Ciebłowianie - zespół działa od 2003 roku, zdobywał wiele nagród i wyróżnień na festiwalach o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym. Zasługi zespołu docenił także Prezydent Bronisław Komorowski, wręczając mu list gratulacyjny.
Zespół Pieśni i Tańca KALINA – istnieje 23 lata, pracuje przy Gminnym Ośrodku Kultury w Domaniewicach. Zespół ze swoimi koncertami występuje nie tylko dla lokalnej społeczności, a także w kraju i za granicą, dostając liczne nagrody i wyróżnienia. Tylko w ciągu ostatnich trzech lat „Kalina” zdobyła 5 nagród.
„Kaczka Zaleska”
Składniki: 1 kaczka, 20 dkg wątróbki drobiowej, 40 dkg mięsa mielonego, 3 jajka, pół szklanki posiekanej natki pietruszki, 20 dkg masła, 2 szkl. mleka, bułka czerstwa, 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, 2 szklanki rosołu
Opis przygotowania: Kaczkę po wyjęciu kości solimy od środka i na zewnątrz, nacieramy od wewnątrz majerankiem. Wątróbkę pokrojoną w kostkę przesmażamy krótko na maśle wraz z cebulką. Bułkę moczymy w mleku, dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajka, dodajemy do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekaną pietruszkę oraz przesmażoną wątróbkę. Wszystko dobrze mieszamy i napełniamy kaczkę farszem, zaszywamy otwór. Wstawiamy do piekarnika w brytfannie. Pieczemy 1,5 - 2 godziny podlewając rosołem. Upieczoną kaczkę podajemy z modrą czerwona kapustą.
„Kaczka nadziewana podrobami z żurawiną i jabłkiem”
Składniki: kaczka, żołądki, wątróbka, boczek surowy, jajko, sól, pieprz, natka pietruszki, żurawina, jabłko
Opis przygotowania: Należy wytrybować kaczkę, natrzeć ją przyprawami. Żołądki, wątróbkę, boczek i pietruszkę mielimy. Dodajemy jajko i przyprawy. Wyrabiamy farsz, którym wypełniamy kaczkę. Zszywamy kaczkę. Pieczemy 1,5 godz.
„Świeżonka z kaszą gryczaną”
Składniki: mięso wieprzowe, kasza gryczana, cebula, przyprawa
Opis przygotowania: pokrojone i usmażone z cebulą mięso dodajemy do ugotowanej na sypko kaszy, doprawiamy przyprawami i podajemy z ogórkiem kiszonym.
Zapraszamy do obejrzenia znacznej ilości wspaniałych, kolorowych zdjęć z tego niezapomnianego wydarzenia w galerii SR KSOW Województwa Łódzkiego, których ułamek prezentujemy w niniejszym artykule.
Takich rzeczy się nie zapomina!
Możemy też przypomnieć sobie:
- Agenda warsztatów
- Regulamin konkursu "Smaczne Łódzkie"
- Regulamin konkursu "FOLK-NUTA"
- Logo warsztatów
- Plakat
- Folder