- KSOW 2014-2020
- Konkursy dla Partnerów KSOW
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW
- Pomoc Techniczna PROW 2014-2020
- KSOW 2007-2013
- Baza partnerów KSOW - formularz
- LGD w województwie łódzkim
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Smaki Ziemi Łódzkiej
- "Złota Grusza"
- Biuletyn KSOW Województwa Łódzkiego
- Publikacje
- Konkursy
- Publikacja "Inteligentny rozwój obszarów wiejskich"
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Warsztaty produktów tradycyjnych i regionalnych 2013
W niedzielę 16 czerwca Rynek Manufaktury był najbardziej kolorowym miejscem w Łodzi, a nawet w województwie. Tego dnia, za sprawą IV edycji Smaków Ziemi Łódzkiej, do Łodzi zjechały koła gospodyń wiejskich, twórcy ludowi i zespoły folklorystyczne.
Impreza przyciągnęła tłumy, ale to chyba nie dziwi, bo takim barwom regionu, zapachom i dźwiękom nikt nie mógł się oprzeć. Tym, którzy nie dotarli tego dnia na Rynek Manufaktury pozostaje tylko żałować, bo działo się wiele.
Lokalne grupy działania z łódzkiego wraz z najzdolniejszymi rękodzielnikami i kołami gospodyń wiejskich ze swoich regionów zadbały o to, żeby nikt nie wyszedł tego dnia z imprezy z pustymi rękoma i głodny. Cały dzień trwał jarmark produktów tradycyjnych i lokalnych. W 26 namiotach, ustawionych na Rynku Manufaktury, królowały rękodzieło, folklor i wspaniałe, regionalne jedzenie.
Można było spróbować tradycyjnych potraw, przyrządzanych według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W specjalnie przygotowanym namiocie przez cały dzień prawdziwe gospodynie dwoiły się i troiły, by pokazać zainteresowanym jak przygotować tradycyjny barszcz biały, porkę ziemniaczaną z ciućkami, kotlety gryczane z sosem grzybowym czy placki ziemniaczane. Nad gotującymi czuwał mistrz kuchni Andrzej Polan. Przyznał nam, że mimo swojej sporej wiedzy na tematy kulinarne, co roku udaje mu się dowiedzieć czegoś nowego, właśnie od naszych pań gotujących.
Swoje umiejętności w kuchni prezentował także Witold Stępień - marszałek województwa łódzkiego, przygotowując wspaniałe ciastka dla publiczności.
Wiele emocji dostarczyły dwa konkursy, Smaczne Łódzkie – na najsmaczniejszą potrawę w regionie, oraz Folk-nuta, którego zadaniem było wyłonić najlepszy zespół prezentujący repertuar ludowy. Z roku na rok, do pierwszego z konkursów koła gospodyń wiejskich podchodzą coraz ambitniej. I tym razem komisja konkursowa, pod przewodnictwem Andrzeja Polana, nie miała lekko.
Serca i podniebienia jurorów podbiła potrawa zgłoszona przez panie z KGW Mogilno. „Kurczak faszerowany na słodko z borówką leśną” nie miał sobie równych.
Na kulinarnym podium stanęły także potrawy ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Wola Zaleska za „Wędzoną nóżkę z Woli”
oraz KGW z Żelechlinka za „Golonkę z kapustą po żelechlińsku”.
Zespoły ludowe zachwycały, szczególnie ci najmłodsi, którzy niejednokrotnie po raz pierwszy występowali na tak dużej scenie i przed tak dużą publicznością. To dla nich została stworzona druga kategoria w konkursie. Walczyli o małą folk-nutę.
Radości nie było końca, kiedy zostały odczytane wyniki. Pierwsze miejsce wyśpiewał i wytańczył Dziecięcy Zespół Wokalno-Taneczny „Kuniczanka”.
Niewiele mniej punktów otrzymał i tym samym zajął drugie miejsce Zespół Pieśni i Tańca „Tramblanka”
i obok nich na podium stanęła Ludowa Biesiada.
Formacje walczące o Folk-nutę, w skład których wchodziły osoby dorosłe, urzekały profesjonalizmem i dbałością o szczegóły.
Burzliwe obrady kapituły konkursowej trwały długo, ale wreszcie pozwoliły wyłonić zwycięzców. Pierwsze miejsce zajął Zespół „Sami Swoi”,
drugie Zespół Pieśni i Tańca „Drzewiczanie”,
a razem z nimi do grona laureatów dołączyła Kapela Szymona.
Nagrody szczęśliwym zwycięzcom wręczyli: marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień i Dyrektor Departamentu Funduszu rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego Maria Kaczorowska, w towarzystwie Andrzeja Polana.
fot.: Łukasz Bartyzel // Blok;
SR KSOW WŁ