- KSOW 2014-2020
- Konkursy dla Partnerów KSOW
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW
- Pomoc Techniczna PROW 2014-2020
- KSOW 2007-2013
- Baza partnerów KSOW - formularz
- LGD w województwie łódzkim
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Smaki Ziemi Łódzkiej
- "Złota Grusza"
- Biuletyn KSOW Województwa Łódzkiego
- Publikacje
- Konkursy
- Publikacja "Inteligentny rozwój obszarów wiejskich"
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Nabór na warsztaty kulinarne
„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” – pod takim hasłem organizowane są warsztaty kulinarne dla członków kół gospodyń wiejskich . Organizatorem projektu są Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni!
Dla uczestników przewidziane są dwudniowe, bezpłatne warsztaty w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów (woj. zachodniopomorskie). Wydarzenie adresowane dla województwa łódzkiego odbędzie się w dniach 28-29 czerwca 2018 r. Osoby chętne do udziału w nim mogą zgłaszać się do 24 kwietnia br.
Warsztaty pozwolą poszerzyć wiedzę i kompetencje z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Można będzie zdobyć również cenne informacje nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzieć się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienić się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Uczestnicy warsztatów poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie także tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych.
Ramowy program warsztatów:
Dzień I
9:00 – 10:00 Przywitanie oraz przedstawienie przez członków KGW informacji o swoich produktach/potrawach
10:00 – 12:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu’’
12:00 – 13:00 Przerwa na obiad
13:00 – 15:00 ,,Jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty?’’
15:00 – 16:00 ,,Krajowe i unijne systemy jakości żywności’’
16:00 – 18:00 ,,Wprowadzenie do obrotu żywności regionalnej i lokalnej’’
18:00 – 18:30 Dyskusja
Dzień II
9:00 – 10:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu’’– podsumowanie i wymiana doświadczeń
10:00 – 11:00 ,,Czym jest żywność funkcjonalna i jakie może być jej zastosowanie w tradycyjnej kuchni?’’
11:00 – 13:00 Warsztaty kulinarne
13:00 – 14:00 Obiad
14:00 – 16:00 ,,Upowszechnianie wiedzy o swoich produktach w regionach’’ – kontynuacja rozważań, sprawy organizacyjne
16:00 – 16:30 Podsumowanie i zakończenie
Uczestnicy będą mieli zapewnione bezpłatnie:
• zakwaterowanie (dwie doby);
• wyżywienie;
• materiały szkoleniowe;
• zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.
Formularz zgłoszeniowy, regulamin naboru oraz szczegółowe informacje znajdą Państwo na stronie: http://www.efrwp.pl/spolecznosci-lokalne/lokalnie-regionalnie-i-tradycyjnie-wiem-co-zjem
Formularz może zostać przesłany w formie skanu na adres mailowy: ekozdron@efrwp.com lub faxem na nr 22 620 90 93 bądź za pośrednictwem przesyłki pocztowej na adres:
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
ul. Miedziana 3A
00-814 Warszawa
Z dopiskiem: warsztaty kulinarne