- KSOW 2014-2020
- Konkursy dla Partnerów KSOW
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW
- Pomoc Techniczna PROW 2014-2020
- KSOW 2007-2013
- Baza partnerów KSOW - formularz
- LGD w województwie łódzkim
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Smaki Ziemi Łódzkiej
- "Złota Grusza"
- Biuletyn KSOW Województwa Łódzkiego
- Publikacje
- Konkursy
- Publikacja "Inteligentny rozwój obszarów wiejskich"
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Dożynki Wojewódzkie 2019
Za nami Dożynki Wojewódzkie. Tegoroczne Święto Plonów odbyło się 25 sierpnia w Walewicach. Dożynki to jedno z najpiękniejszych świąt rolników, będące ukoronowaniem ich całorocznego trudu. Uroczystość jest głęboko zakorzeniona w kulturze polskiej oraz kulturze polskiej wsi. Dziękczynienie za zebrane plony, radość z owoców ciężkiej pracy, szacunek dla tradycji i chleba tworzą jej istotę, którą w tym dniu dzielimy z dobrą zabawą. Nieodzownym elementem dożynek jest kultywowanie tradycji. Podczas Święta Rolników Lokalne Grupy Działania przybliżyły odwiedzającym tego dnia Walewice wszystkie aspekty historyczne, przyrodnicze i kulturowe województwa łódzkiego. Przybycie lokalnych grup działania pozwoliło stworzyć pełny obraz najważniejszych wartości i tradycji naszego regionu.
Podczas Dożynek Wojewódzkich, w ramach KSOW zorganizowany został konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich na najsmaczniejszą potrawę lokalną „Smak tradycji” przygotowaną z wykorzystaniem produktu tradycyjnego z terenu województwa łódzkiego znajdującego się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dożynki to okazja dla zaprezentowania swojego dorobku, a jednocześnie podzielenia się swoim dziedzictwem kulinarnym.
Pierwsze miejsce zajęło KGW w Śleszynie za potrawę „Gęś faszerowana z jabłkami - Gęsina ze Śleszyna”.
Drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Promocji Niewiesza i Okolic za potrawę „Kluski szare”.
Trzecie miejsce zajęło KGW w Bukowcu Opoczyńskim za potrawę „Opoczyński barszcz z ziemniakami i boczkiem”.
Wyróżnione zostały KGW Stary Imielnik za potrawę „Rogate pierogi z serem kozim i cebulką” oraz KGW Oszkowice za potrawę „Oszkowickie rogaliki drożdżowe z powidłami”.